Friday 15 July 2011

Resipi Puding & Kek Keju....

PUDING BISKUT KEJU

Bahan-bahanya :
1.13g Serbuk Agar-Agar
2.1 liter Air
3.120g Gula
4.3biji Telur
5.120-150g Biskut Keju (cheese crackers) dan dikisar halus 
6.1sb Tepung Kastad
7.400ml Susu Cair
8.200g Susu Pekat
9.50g Mentega

Cara-cara membuatnya :
1.Masak serbuk agar2 dgn air sehingga hancur.Kacau selalu.Masukkan gula & kacau sehingga sebati.
2.Pukul telur sehingga rata & campurkan biskut & tepug kastad.Masukkan susu & kacau sebati.Tuangkan ke dlm adunan agar2 tadi & tutup api apabila mendidih.Masukkan mentega sehingga sebati.
3.Tuang ke dlm tin/acuan & biarkan sejuk di suhu bilik.Sejukkan sebelum di hidangkan.


KEK KEJU KUKUS

Bahan-bahan untuk alas bawah (base) :
1.12og buttercup
2.biskut marie secukupnya
Cara-cara membuatnya :

1.Biskut marie dikisar (kuantiti biskut marie mengikut besar loyang..agak2 la).
2.Butercup yang telah dicairkan dicampur ke dalam biskut marie.
3.Padatkan di dalam loyang dan diletakkan sebentar ke dalam peti sejuk.


Bahan-bahan untuk cheese cake :
1.250g cream cheese
2.3biji telur
3.1cawan gula
4.1/2tin susu cair
5.2sb jus lemon
6.sedikit parutan kulit lemon
7.1sudu teh esen vanilla
8.3sb tepung kastard

Cara-cara membuatnya :
1.Campurkan cream cheese bersama dengan gula.Setelah gula hancur masukkan telur satu
persatu.
2.Setelah sebati masukkan susu cair,Esen vanilla,Tepung kastard,Jus lemon dan parutan kulit lemon.
3.Kacau hingga sebati. kemudian masukkan ke dalam loyang tadi,Tutup loyang dengan kertas aluminium
4.Kukus selama 1 jam.


No comments:

Post a Comment