Sunday 17 July 2011

Resipi Wedang Ronde....


Minuman ini adalah minuman khas dari Yogyakarta-Jawa,Indonesia.Wedang bermaksud air minuman,Ronde adalah bebola yang diperbuat dari tepung pulut berwarna-warni yang dimasukan dalam wedang.
Wedang atau minuman ini diperbuat dari seduhan air halia yang sememangnya mempunyai khasiat untuk membantu menyembuhkan sakit batuk dan tekak,Menghilangkan masuk angin,Meningkatkan stamina dan pastinya memberikan kehangatan.

Bahan-bahanya :
                                         Kuah :
                                         1.1000ml air
                                         2.6cm halia dan memarkan
                                         3.3batang serai dan memarkan
                                         4.2lembar daun pandan
                                         5.400gr gula pasir

                                         Ronde atau bebola :
                                         1.250gr tepung pulut
                                         2.50gr tepung kanji
                                         3.1sudu teh garam
                                         4.50ml air kapur sirih
                                         5.250ml air hangat
                                         6.Pewarna makanan merah,hijau dll ikut suka
                                         7.Kacang tanah,goreng atau sangrai dan tumbuk halus
                                         8.Gula merah secukupnya
                                         9.Bahan-bahan tambahan lainya,kacang tanah goreng atau sangrai,kolang-kaling@buah kabung,roti tawar(sy guna roti gardenia potong kecil-kecil),tapai.(Bahan-bahan tambahan tersebut boleh letak boleh tak,ikut suka).


Cara-cara membuatnya :
Untuk ronde atau bebola :
1.Campurkan tepung pulut,tepung kanji dan garam jadi satu.Tuangi air kapur sirih dan air hangat sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi adunan yang dapat dipulung.Bagi adunan menjadi 3bahagian,Satu adunan dibiarkan putih,satu bahagian diberi pewarna merah dan sisanya diberi pewarna hijau.
2.Kacang tanah goreng atau sangrai yang sudah ditumbuk halus,Dicampurkan dengan gula melaka.
3.Ambil sedikit adunan dan pulung bulat seperti bola kecil,Isikan dengan kacang tanah yang sudah dicampur dengan gula merah.
4.Buat sampai habis dan panaskan air,Bila sudah betul-betul mendidih masukan bebola tersebut,Bila sudah terapung angkat dan tiriskan.

Untuk kuah :
Campurkan kesemua bahan-bahan kuah,Dan masak dengan api kecil-sedang sampai betul-betul mendidih.Setelah mendidih,Tapis dan masukan ronde atau bebola dan baha-bahan tambahan lainya,Dan siap untuk diminum.
Minuman ini paling sesuai diminum pada saat masih panas atau suam.


No comments:

Post a Comment