Tuesday 14 June 2011

Aneka Minuman Sedap Lagi Berkhasiat....

1.JAMU BERAS KENCUR
Dipanggil jamu beras kencur kerana bahan-bahan utama untuk membuat jamu warisan nenek moyang ini adalah beras dan kencur(ciku).
Selain enak rasanya jamu ini mempunyai banyak khasiat antaranya :
1.Menyegarkan badan
2.Membatu melancarkan darah
3.Membantu menghilangkan penat-penat badan
4.Membantu membakar lemak(Bagi anda yang ingin mengurankan atau menstabilkan berat badan,Sangat bagus menkonsumsi ramuan ini)
5.Membantu meredakan sakit tenggorokan
6.Mencegah masuk angin
7.Mencegah sariawan atau panas dalam
8.Membantu meredakan sakit flu
9.Membantu mengeluarkan dahak dan ekspetoran
10.Bagi kaum hawa,Dapat membantu melancarkan pembuangan darah kotor pada saat haid,Sekaligus membantu meredakan nyeri.
Dan banyak khasiat lainya.....
Bahan-bahanya :
                                        1.Beras  200gram
                                        2.Kencur/ciku  50 gram
                                        3.Halia  50gram
                                        4.Kelabet/halba 1/2sudu teh
                                        5.Kapulaga/buah pelaga  10biji

                                        6.Kemukkus  1/2sudu teh

                                         7.Gula merah  300gram
                                         8.Daun pandan  2lembar
                                         9.Garam secukupnya
                                        10.Air 1500ml                                       

Cara-cara membuatnya :
1.Cuci beras,Tiriskan kemudian disangrai dan akhir sekali direndam dengan air panas selama 2jam.
2.Cuci bersih kencur/ciku,Kemudian sangrai sekali bersama halia(kalau nak bakarpun boleh).
3.Campurkan rendaman beras,Kencur/ciku dan halia yang telah disangrai dengan kelabet/halba,Kapulaga/buah pelaga,Kemukus dan sedikit garam.Haluskan dengan blender.
4.Rebus air bersama gula merah dan pandan,Sampai gula larut dan mendidih.
5.Campurkan bahan-bahan yang telah diblender dengan air rebusan gula dan pandan,Tapis dan siap untuk diminum.
NB : Jamu ini enak diminum waktu masih panas,Tapi bagi yang suka sejuk boleh dicampur dengan air batu atau dimasukan peti sejuk terlebih dahulu.


2.AIR KEMBANG SEMANGGKUK ALA CIKONG
Air ini dibuat daripada biji kembang kapas-kapasan atau merpayang(Indonesia) atau kembang semangkuk(Malaysia) sebagai bahan utama,Yang sememangnya diyakini kaya dengan khasiat,Antaranya untuk penawar racun,Melawaskan pembuangan air besar,Masalah cirit-birit dan disentri,Dan banyak lagi....
Selain kembang semangkuk,Air ini biasanya ditambah dengan baha-bahan lain seperti barli yang juga banyak khasiat,Antaranya untuk menyejukan badan,melawaskan kencing,membantu melancarkan penghadaman dan banyak lagi....
Air ini juga selalulnya dilengkapi dengan buah mata kucing yang dikeringkan yang juga mempunyai banyak khasiat,Antaranya untuk menambah nafsu makan,insomnia dan banyak lagi....
Bahan-bahanya :
                                         1.6-7biji kembang semangkuk

                                          2.13-15biji mata kucing kering
                                         3.Barli secukupnya
                                         4.7-8biji buah kundur/kabung
                                         5.Gula batu secukupnya
                                         6.1setengah-2jag air
Selain baha-bahan tersebut diatas,Boleh juga ditambah dengan kurma merah,Biji selasih,Cincau dan lain sebagainya....

Cara-cara membuatnya :
1.Rendam kembang semangkuk dg 1setengah-2jag air selama 1jam,Sampai betul-betul kembang.
2.Selepas kembang,Buang kulit serta urat-urat kembang semangkuk.
3.Masukan buah mata kucing kering,Barli kedalam air kembang semangkuk kemudian didihkan.
4.Setelah mendidih,Masukan gula dan buah kundur,Biarkan sebentar sampai gula betul-betul larut.Tutup api dan siap untuk diminum.












                                             
                                                               
                                                                
                                                               
                                         
                                                                  

No comments:

Post a Comment