Tuesday 28 June 2011

Resepi Coklat Ravioli

Today I have no working,just sitting around at home...so boring here,but today I got mood to try cooking western food,and finally I could cook a delicious food for lunch........

Bahan-bahanya :

A.Kulit Pasta :
1.500gm tepung kek
2.5biji telur
(Campurkan tepung dan telur,Dan uli menjadi doh.Biarkan 15minit dan pastikan ketebalan kulit pasta adalah 1mm)

B.Inti
1.100gm keju krim
2.100gm coklat masakan dan dicairkan
(Campurkan dan kacau rata untuk dijadikan inti)

C.Sos
1.125ml krim masakan
2.20gm keju parmesan
3.5gm daun parsli dan dicincang
(Didihkan krim dan masukan keju permesan dan daun parsli yang telah dicincang,Kacau rata)

D.1biji telur dan ambil kuningnya sahaja


Cara-cara membuatnya :
1.Masukkan inti kedalam beg paiping.Paipkan inti sedikit keatas adunan kulit pasta,Buat sampai habis.











2.Kemudian sapukan kulit pasta itu dengan kuning telur.











3.Tutup inti dengan kulit pasta yang lain,Dan pastikan ianya melekat dengan baik.
4.Potong bulat dan bentuk adunan mengikut cita rasa anda.Kemudian didihkan air dan masukan adunan tadi selama 3-4 minit atau sampai adunan timbul keatas permukaan aiar.Angkat dan toskan.











5.Tuang sos diatas adunan dan sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment