Friday 24 June 2011

Resepi Ayam Bakar & Ayam Goreng Kalasan

Nama makanan khas dari Jawa Tengah & Yogyakarta ini diambil dari nama tempat resipi ayam ini berasal,Yaitu KALASAN.Kalasan terletak sebelah timur kota Yogyakarta antara Prambanan dan Bandar Udara Adisucipto.Selain terkenal dengan ayam goreng dan ayam bakarnya yang lezat,Kalasan juga terkenal kerana sejarah dan candi-candi kunonya seperti
Candi Sari....
                                          
dan Candi Kalasan....
                                                                    

Seperti Ayam Penyek,Makanan ini sekarang telah menjadi makanan yang popular bukan hanya di yogyakarta dan Jawa Tengah,Tapi sudah menjadi makanan yang popular di seantero Indonesia.
Jika Anda mengunjungi Yogyakarta,Sebaiknya tidak lupa untuk mencoba menikmati ayam goreng dan ayam bakar Kalasan yang dimasak secara tradisional oleh para pembuatnya di daerah Kalasan,Terutama di dekat Candi Sari.Selain harganya yang tidak mahal,Anda juga dapat menikmati ayam kalasan ini dengan sambal kalasan dan belbagai air buah segar dan biasanya air buah alpokat segar(avocado).

AYAM BAKAR KALASAN


Bahan-bahanya :
1.1ekor ayam kampung (biasa dibelah dua jangan sampai putus,tapi boleh juga dipotong mengikut selera)
2.500ml santan kelapa
3.250ml air kelapa
4.3lembar daun salam
5.2batang serai dan memarkan
6.2cm lengkuas dan memarkan
7.3sudu makan gula merah
8.Garam secukupnya

Bahan-bahan yang dihaluskan :
1.7biji bawang merah
2.5biji bawang putih
3.5biji buah keras
4.1-2sudu makan ketumbar
5.1/2sudu teh jintan
Cara-cara membuatnya :
1.Belah bagian dada ayam,Balikan badan ayam dan tekan-tekan punggungnya kemudian sisihkan.Campur bumbu halus,Lengkuas,Serai,Daun salam,Santan dan air kelapa,Kacau rata dan masak sampai mendidih.
2.Masukkan ayam dan gula merah.Masak sampai bumbu meresap dan ayam matang. Bakar ayam di atas bara api sampai kecokelatan, angkat.

Bahan-bahan untuk sambal :
1.15biji cili merah
2.6ulas bawang merah
3.2ulas bawang putih
4.1biji tomato
5.1sudu teh belacan bakar
6.Garam & gula sucukup rasa
7.Minyak masak secukupnya
Cara-cara membuatnya :
Rebus cili & tomato,Kemudian haluskan dengan bahan-bahan lainya.Kemudian dengan api kecil tumis bahan-bahan yang telah dihaluskan tadi,Dan masukan sedikit air rebusan ayam dan terus masak sampai masak dan keluar minyak.

Bahan-bahan untuk sambal limau :
 1.6biji cili merah
2.1/2sudu teh belacan bakar
3.2biji limau
4.1/2sudu teh gula merah
5.Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya :
Haluskan cili,Belacan,Gula,Dan garam,Kemudian campur dengan perahan air limau.



(Bakar Ayam)


AYAM GORENG KALASAN


Bahan-bahanya :
1.1ekor ayam kampung dipotong mengikut selera
2.500ml air kelapa
3.2lembar daun salam
4.2cm lengkuas gan memarkan
5.2batang serai memarkan
6.3sudu makan air asam jawa
7.2sudu teh kecap manis pekat
8.Garam secukup rasa
9.Minyak masak secukupnya
Bahan-bahan dihaluskan :
1.8ulas bawang merah
2.5ulas bawang putih
3.1sudu makan ketumbar
4.5biji buah keras
5.3cm kunyit

Cara-cara membuatnya :
1.Lumuri ayam dengan air asam dan garam,Diamkan selama 15 menit kemudian cuci bersih.
2.Didihkan air kelapa bersama kesemua bahan-bahan diatas.
3.Masukkan ayam,Masak hingga kuah habis dan ayam lunak.Angkat dan tiriskan ayam hingga dingin.
4.Goreng dalam minyak panas dan banyak hingga kering.

No comments:

Post a Comment