Sunday 19 June 2011

Resepi Soto


Jika di Malaysia kita hanya memanggilnya dengan nama soto sahaja,Lain halnya di Indonesia,Nama soto dipanggil berdasarkan  nama daerah dari mana sesuatu soto tersebut berasal....
Soto kudus,Kerana asal soto ini dari Kudus,Jawa Tengah,Soto Madura,Berasal dari Madura,Jawa Timur.Juga ada  soto Banjar,Soto Pekalongan,Soto Minang dan banyak lagi nama-nama soto di Indonesia.
Rasa setiap soto di Indonesia juga berbeza....
Disini saya ingin berbagi resepi dengan anda soto betawi yang berasal dari Betawi,Jakarta.Rasa soto ini lebih kurang dengan rasa soto Madura....


Bahan-bahanya :
1.
Daging batang pinang 1/2kg
2.Daging tetelan 1/2kg
3.Tulang iga 1/2kg
4.Babat 250gr
5.3batang serai dan memarkan
6.5cm lengkuas dan memarkan
7.4helai daun salam
8.4helai daun limau
9.1250mlsantan cair
10.500ml santan pekat
11.2batang kayu manis
12.Minyak secukupnya
13.Garam secukupnya
14.Air untuk merebus daging secukupnya
15.Bawang goreng,hirisan daun sup dan daun bawang secukupnya

Bahan-bahan yang di haluskan :
1.12ulas baeang merah
2.8ulas bawang putih
3.5cm halia
6.1sudu makan ketumbar,sangrai
7.5biji buah keras,sangrai
8.1sudu teh jintan putih,sangrai
9.1sudu makan lada putih
10.1/3biji buah pala

Cara-cara membuatnya :
1.Rebus tulang,daging dan babat dengan sedikit garam hingga empuk dan biarkan air rebusan daging(kaldu) terisa 1liter.
2.Potong daging dan babat kecil-kecil.
3.Tumis bahan-bahan yang telah dihaluskan bersama dengan serai,daun limau,daun salam dan kayu manis,sampai layu.
4.Masukan daging dan babat yang telah dopotong,gaul seketika dan masukan air rebusan daging(kaldu) dan santan cair,biarkan ianya mendidih sambil sesekali diaduk biar santan tidak pecah.
5.Setelah mendidih,kecilkan api dan masukan santan pekat dan garam dan renehkan sampai betul-betul masak kesemuanya.Dan taburi dengan bawang goreng,dan hirisan daun sup serta daun bawang.

Soto bianya dimakan dengan ketupat atau nasi impit....

Dan juga bergedil kentang....

Bahan-bahanya :
1.1/2kg kentang,dikupas dan digoreng kemudian ditumbuk sampai halus
2.1biji telur,pisahkan kuning & putihnya
3.1sudu makan bawang goreng
4.1/4sudu teh serbuk lada putih
5.Secubit serbuk buah pala
6.Daun bawang & daun sup secukupnya kemudian dihiris halus
7.Minyak secukupnya

Cara-cara membuatnya :
1.Kentang yang sudah ditumbuk dicampur dengan kuning telur,serbuk lada putih,serbuk pala,bawang goreng serta daun sup dan daun bawang.
2.Setelah kesemua bahan-bahan tersebut tercapur rata,ambil sedikit adunan buat seperti bebola dan pipihkan.Buat sampai adunan habis.
3.Guling-gulingkan bebola kentang tersebut kedalam putih telur dan goreng sampai masak.








1 comment: