Thursday 23 June 2011

Resepi Cheese Stick....

Makanan ringan ini sesuai dijadikan cemilan saat menonton TV atau dijadikan hidangan pada hari-perayaan....

Snack ini bahan utamanya boleh ditukar mengikut cita rasa,Bagi yang kurang atau tak suka keju,Boleh menggantikan keju dengan bawang....
Snack yang sebahagian orang memanggilnya dengan nama kue widaran ini juga dapat dibentuk berbagai macam rupa,Dan cara menggorengnya juga banyak cara,Ada yang merendamnya dengan minyak sejuk terlebih dahulu kemudian baru dipanaskan,Ada yang terus menggorengnya dengan minyak panas....


Bahan-bahanya :
1.1kg tepung gandum
2.250g tepung tapioka@tepung sagu
3.250g keju parut (boleh tambah atau kurangkan ikut selera)
4.250g mentega
5.4biji telur
6.Garam secukup rasa (kalau nak lebih gurih gantikan dengan royco atau stock ayam)
7.Minyak masak secukupnya

Cara-cara membuatnya :
1.Campurkan tepung gandum dan tepung tapioka@sagu kemudian diayak.
2.Kocok mentega terlebih dahulu,Kemudian masukan telur satu-persatu dan kocok terus sampai putih.
3.Kemudian masukan campuran tepung yang telah diayak,Keju parut,Garam@royco@stock ayam dan gaul sampai betul-betul sebati sampai menjadi adunan yang boleh dibentuk.Jika terlalu keras boleh tambah denga air suam sedikit.
4.Ambil sedikit adunan dan cetak dengan cetakan mie,Jika tak ada cetakan mie boleh digiling dengan penggiling dan hiris nipi-nipis menjadi stick.
5.Buat sampai habis dan goreng dengan minyak yang betul-betul panas.

NB : Bahan-bahan sneck ini boleh ditambah dengan daun kucai yang dicincang halus.

No comments:

Post a Comment